Olijfolie extra vierge -

Koken met olijfolie

Tortilla española (spaanse omelet)

 

Voor +/- 14 personen

 

 Ingrediënten - benodigdheden:

 

10 eieren koekenpan met anti-aanbaklaag

2 flinke tenen knoflook evt. cocktailprikkers

1225 gram aardappels (licht kruimig) 2 grote borden

750 gram uien 2 kommen

7 dl olijfolie

zout en eventueel peper

 

 Werkwijze:

 

Klop de eieren los in een kom. Rasp het knoflook bij de eieren. Meng de aardappels en uien in een kom. Verhit de olijfolie in een koekenpan, voeg het aardappel-ui mengsel toe en draai het vuur iets lager. Voeg zout toe en schep gedurende 10 minuten herhaaldelijk om zodat het niet aan de bodem van de pan koekt, tot de aardappels gaar zijn. Laat het mengsel uitlekken in een zeef boven een kom. Voeg na 1 minuut het mengsel toe aan de eieren en roer goed. Zet de pan weer op het vuur en bedek met een dun laagje olie. Voeg na 30 seconden het aardappelmengsel toe en verdeel het over de bodem van de pan. Bak de tortilla bijna gaar en zorg dat de omelet niet aan de bodem van de pan koekt. Neem de pan van het vuur.Laat de omelet uit de pan op het bord glijden. Pak vervolgens het andere bord en leg deze er boven op. Draai het geheel om. Zet de pan weer op het vuur en voeg een beetje olie toe. Laat de tortilla na 10 seconden weer van het bord in de pan glijden. Bak nog 1 minuut. Laat de tortilla weer op het bord glijden. De goudbruine tortilla dient stevig maar in het midden nog wat zacht te zijn; de aardappels zijn kruimig. Snijd de tortilla in stukken en serveer.

 

 Tip: Serveer met een schaaltje ali-oli (spaanse knoflookmayo)

 

 

 

Spaans Vis stoofpotje

 

 Ingrediënten - benodigdheden:

 

Kabeljauw filet 1 p/p

2 uien

2 knoflook tenen

Bacon / Ham

Chopped tomaten (blik)

Vis bouillon

Paprika poeder, Saffraan

Soja saus

Cannellinibonen (handvol)

Geroosterde paprika’s (pot)

Verse koriander

Olijfolie met knoflook

 

 Werkwijze:

 

Eerst Safraan 2 a 3 stuks weken in heet water, Cannellini bonen gaar koken (handvol), Fruit de knoflook, uien in wat olijfolie met knoflooksmaak.

Voeg toe: uitgelekte chopped tomaten, Vis bouillon, Bacon fijn gesneden, 2 tl Paprika poeder, Safraan 2 a 3 stuks , Soja saus , Zout / peper

Even aan de kook brengen.

Daarna de in gelijke blokken gesneden vis filet, Cannellinibonen, 2 geroosterde parika’s, verse korianderblaadjes bijvoegen

 

 Tip: Serveren met rijst. Pasta of brood. En een lekkere salade met olijfolie!

 

 

Gehaktballetjes in sherrysaus

 

 Ingrediënten - benodigdheden:

 

500 g half om half gehakt

1 kop vers witbroodkruim

1 kop gehakte verse peterselie

2 teentjes knoflook geperst

2 tl paprikapoeder mild

2 el olijfolie

30 g boter

1 middelgrote ui, gesnipperd

1 tl paprikapoeder mild, extra

1 el bloem

1,25 dl droge of zoete sherry

2,5dl kippenbouillon

10 kleine nieuwe aardappelen

1 kop gehakte verse peterselie, extra

 

 Werkwijze:

 

Vermeng gehakt, broodkruim, peterselie, koflook en paprikapoeder. Draai met natte handen gehaktballetjes ter grootte van een walnoot.

Verhit vervolgens de olie en boter in een middelgrote pan. De gehaktballetjes hierin 3-4 minuten op een  matig vuur goed bruinbakken. De balletjes uit de pan

nemen en op een keukenpapier goed laten uitlekken.

Doe ui, paprikapoeder en bloem in een pan en bak dit mengsel, al roerend, 2 minuten. Sherry en bouillon geleidelijk toevoegen en roeren tot de sous glad is. Dan dit 2 minuten continu roeren op een matig vuur tot de saus kookt en indikt.

Doe de gehaktballetjes met de aardappelen terug in de pan ; afdekken en 20 min. op een laag vuur koken.

 

 Tip: Serveer het geheel bestrooid met de peterselie.

 

 

Grootmoeders knoflook-broodsoep

 

voor 4 personen

 

 Ingrediënten - benodigdheden:

 

6 teentjes knoflook

6 el. olijfolie

4 sneetjes oud brood

1 l. lichte bouillon

1 blik tonijn van 100 g.

1 tl. paprikapoeder, heet

of paprikapoeder zoet met

een snufje cayennepeper

4 eieren

1 tl. komijnzaad, goed verkruimeld

 

 Werkwijze:

 

Fruit in een stoofpan op matig vuur de knoflook in de olie. Neem het uit de pan en bak dan het brood aan beide kanten  goudbruin. Voeg de bouillon toe en breng deze aan de kook: Roer tot het brood in stukken breekt.

Laat de tonijn goed uitlekken en snij deze in stukjes, voeg  deze dan tezamen met de knoflook toe en kruid de soep met zout en paprikapoeder. Breek de eieren in de soep en pocheer ze 5 min..

 

 Tip: Strooi voor het serveren de komijn over de soep.

 

 

 

Paella

 

Hoofdgerecht voor 6 personen

 

 Ingrediënten:

 

1 ui

2 tenen knoflook

1 groene paprika

4-5 tomaten

1 dl olijfolie met Zuiderse kruiden

6 kipdrumsticks

7,5 dl kippenbouillon

350 gram rijst

1/2 theelepel saffraandraadjes

peper en zout

100 gram diepvriesdoperwten

150 gram kabeljauwfilet

12 mosselen met schelp

6 ongepelde gekookte gamba's

 

 Bereiding:

 

Pel de ui en de tenen knoflook en hak beide fijn. Was en halveer de paprika, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijdt het vruchtvlees in repen. Ontvel de tomaten, snijdt ze in vieren en verwijder kern en pitjes. Snijdt het vruchtvlees klein. Verhit 4-5 eetlepels olijfolie en fruit hierin de uisnippers zacht. Voeg de kipdrumsticks toe en braad ze rondom bruin. Voeg de knoflook en stukjes tomaat toe, fruit beide 1 minuut mee en schenk dan de bouillon in de pan. Breng aan de kook en strooi vervolgens de rijst en saffraan in de pan. Breng op smaak met peper en zout en kook de rijst ruim 15 minuten. Kook ondertussen de doperwten bijna gaar. Snijdt de kabeljauw in blokjes en borstel de mosselen onder stromend water goed af. Voeg de blokjes vis, mosselen en uitgelekte doperwten bij de rijst en kook alles nogmaals 10 minuten. Pel de gamba's, maar laat het staartdeel aan de schaaldieren zitten. Bestrijk de gamba's met olijfolie en leg ze op de paella.

 

 Tip: Besprenkel de goudgele rijstschotel met de resterende olijfolie en laat de gamba's even doorwarmen.

 

 

 

Knoflooksoep

 

 Ingrediënten - benodigdheden:

 

Een Spaans voorgerecht voor 4-6 personen

Bereidingstijd:

Voorbereidingstijd: 15 minuten Kooktijd: 30 minuten

Ingrediënten:

60 ml olijfolie met look, 6 teentjes knoflook geperst, 75 gram vers witbroodkruim, 3 middelgrote rijpe tomaten ontveld en in stukjes, 1 tl mild paprikapoeder, 1/2 tl chilipoeder, 1 liter water, 2 eieren losgeklopt, 3 el gehakte verse peterselie.

 

 Bereiding:

 

Verhit olie in een grote pan; knoflook toevoegen. 1-2 minuten zachtjes bakken tot knoflook zacht maar niet bruin is. Broodkruim toevoegen
en op matig vuur in 3 minuten goudbruin bakken. Voeg tomaten, paprikapoeder, chilipoeder en water toe. Aan de kook brengen en afgedekt
30 minuten later sudderen.

Eieren in een dunne straal aan de soep toevoegen. Nog 2 minuten zachtjes laten koken.

In een terrine overdoen, bestrooien met peterselie en opdienen.

 

 Tip: Warm en goed gekruid serveren.

 

 

Spagetti Puttanesca

 

 Ingrediënten - benodigdheden:

 

Kappertjes (uitgelekt)

Knoflook

2 Chopped tomaten (blik)

Zwarte olijven ontpitten

Ansjo vis (blikje)

Chili peper

Olijfolie

Peper/zout

Verse basilicum

Wilde Spinazie

Droge oregano

Zwarte spaghetti

Oestersaus

 

 Bereiding:

 

De knoflook dunne plakjes snijden, Olijven ontpitten, Olie in de pan

Knoflook, olijven en kappertjes in de pan

chili peper en de ansjovis en de doge oregano

in de pan en de chopped tomaten.

 

Even laten prutellen

Oestersaus toevoegen

De wilde spinazie en de basilicum erbij.

 

 Tip: Lekker met zwarte spaghetti

 

 

Krulsla met Parmaham en asperges

 

Voor 4 personen

 

 Ingrediënten - benodigdheden:

 

Rode en Groene krulsla

Knoflook

Cherry tomaatjes

8 dunne groene asperges

Bladerdeeg

Parma ham

Grana padano

Olijfolie natuur

Zw peper

Balsamico azijn

 

Bereiding:

 

Laat het bladerdeeg ontdooien,

Verwarm de oven op 200°

Breng een grote pan met water aan de kook

 

Verwijder de harde stukken van de sla en was de sla goed en droog de sla in een sla centrifuge

Verdeel de rode en de groene sla op een groot rond bord

 

Was de cherry tomaatjes en halveer deze en leg ze in een cirkel om de sla

Verwijder het hout van de asperges en doe de asperges wanneer het water kookt in de pan en laat deze 5 min koken.

Snij het bladerdeeg in reepjes van 2 cm en draai deze om de asperges en leg deze op en bakplaat en plaats deze in de oven voor ± 12 min.

Doe olijf olie in een kom met 2 fijn gesnipperde tenen knoflook met wat zwarte peper, goed roeren en over de sla scheppen.

Besprenkel daarna de sla met balsamico.

Wanneer het bladerdeeg krokant is de asperges uit de oven halen en door midden snijden en op de sla leggen.

De parma ham over de salade verdelen en de grana padano er overheen strooien.

 

 

 

Roergebakken kastanjechampignons met truffelolie

 

aantal personen: 2 (bijgerecht)

 

 Ingrediënten - benodigdheden:

 

Ingrediënten:

1/2 bakje kastanjechampignons (a 250 g),

1 sjalotje,

1/4 knolselderij,

3 eetlepels slagroom,

1 eetlepel boter of margarine,

Zout

Peper

truffelolie

(2 ovenschaaltjes doorsnede 12 cm)

 

 Bereiding:

 

Grill voorverwarmen op hoogste stand

Kastanjechampignons schoonmaken

Sjalotjes pellen en fijnsnipperen

Knolselderij schillen en met dunschiller of kaasschaaf 8 - 10 dunne plakjes afschaven

Knolselderij naast elkaar in schaaltjes leggen

Plakjes dun bedekken met laagje slagroom en ca. 10 minuten onder hete grill in 2 - 3 minuten lichtbruin laten worden

In koekenpan boter verhitten

Sjalotjes ca. 1 minuut fruiten

Kastanjechampignons toevoegen en 2 - 3 minuten al omscheppend op hoog vuur bakken

Op smaak brengen met peper en zout

Kastanjechampignons op knolselderij leggen en besprenkelen met enkele druppels truffelolie

 

 Tip: Serveren bij gegrild vlees en gemengde peulvruchten

 

 

Fettucini met olijfolie

en knoflook

(Fetttucini all'aglio e olio )

 

Dit gerecht is een klassieker afkomstig uit de Italiaanse streek Campania. In sommige gevallen wordt de olijfolie met knoflook niet verhit, maar er zijn ook koks die de knoflook zelfs goudbruin laten fruiten waardoor een enigszins bittere smaak ontstaat. In een enkel geval wordt ook nog fijngehakte peterselie aan de pasta toegevoegd waarna het recept de mooie naam fettucini all'aglio e olio e prezzemolo krijgt.

 

 Ingrediënten - benodigdheden:

 

400 gram fettucini (lange smalle, platte pastasoort)

zout

1 1/2 dl olijfolie

3 teentjes knoflook

 Bereiding:

 

Kook de fettucini in ruim water met zout en olijfolie al dente. Verwarm de olijfolie tot lauwwarm, knijp de teentjes knoflook boven de olijfolie uit en verwarm dit ongeveer 1 minuut. Giet de fettucini door een zeef af, laat de pasta zorgvuldig: uitlekken en vervolgens in een voorverwarmde schaal glijden. Schenk de geurige knoflookolie over de pasta en schep alles met twee vorken dooreen. Serveer direct.

Bereidingstijd 15 minuten

 

 

 

Penne rigate met tomaten-tonijnsaus en olijven

 

 Ingrediënten:

 

Voor- of tussengerecht voor 4 personen

1 kleine ui

1 flinke teen knoflook

5 eetlepels olijfolie

500 gram vleestomaten

1 theelepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden

ca. 1 eetlepel olijfolie met Zuiderse kruiden

300 gram penne rigate (geribbelde, dunne rechte macaronisoort)

1 blikje tonijn op water

10 gevulde groene olijven

Italiaanse keukenkruiden

versgemalen peper

 

Bereidingstijd 35 minuten

 

Bereiding:

 

Pel ui en knoflook en hak beide fijn. Verhit de olijfolie en fruit hierin de uisnippers goudkleurig. Voeg de gehakte knoflook toe en fruit nogmaals 1-2 minuten. Snijd de tomaten kruislings in, leg de tomaten in heet water en verwijder het velletje. Snijd de tomaten in stukken, verwijder kern en pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg de blokjes tomaat bij de ui- en knoflooksnippers in de pan en bestrooi alles met de Italiaanse keukenkruiden. Leg een deksel schuin op de pan en laat de saus een kleine 20 minuten sudderen.

 

Breng ruim water met zout en olijfolie voor de pasta aan de kook, voeg de penne en een scheutje olijfolie toe en kook de penne beetgaar. Laat de tonijn uitlekken en voeg de stukjes aan de saus toe. Halveer de olijven en voeg ze aan de saus toe. Laat alles nogmaals 5 minuten pruttelen en breng de saus op smaak met versgemalen peper.

 

Laat de penne uitlekken, in een schaal glijden en schenk de saus erover.

 

 Tip: Schep alles dooreen en serveer direct.

 

 

 

Toscaans olijvenrecept

 

 Ingrediënten - benodigdheden:

 

2 eetlepels olijfolie

3 ons olijven

2 stengels bleekselderij

geraspte schil sinaasappel

2 teentjes knoflook

glas witte droge wijn

wat peper

 

Bereiding:

 

Olijven ontpitten.

In pannetje (liefst gietijzer) de olijfolie verwarmen, de fijngesneden bleekselderij erin frituren / zacht laten worden.

De olijven toevoegen en verwarmen.

De geraspte schil van sinaasappel erbij doen en goed vermengen, samen met de heel fijn gesneden teentjes knoflook.

Na een minuut of tien de witte wijn toevoegen en het geheel nog tien minuten laten sudderen, regelmatig roeren tot de wijn wat ingekookt is. Nu beetje bij beetje met de staafmixer pureren. Op toastjes of geroosterde boterhammetjes doen, garneren met een plakje gekookt ei, dotje mayonaise en kappertje daarboven op.

 

 

 

Witlof met blauwe kaas

en druiven

 

 Ingrediënten - benodigdheden:

 

20 blaadjes witlof (niet te groot)

150 gr pitloze blauwe druiven

2 EL peterselie

300gr Hüttenkäse

200 gr Gorgonzola

100 gr gepelde walnoten

peper zout

2 eetlepels olijfolie

 

Bereiding:

 

Was de witlofblaadjes en verdeel ze over de borden.

Was en halveer de druiven

 

Voor de vulling:

Meng de peterselie, hüttenkäse en de Gorgonzola in een kom en breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de vulling over de witlof blaadjes. Besprenkel deze met olijfolie.

 

 Tip: Garneer met de druiven en de walnoot

 

 

 

Macaronie-ham salade

 

Boodschappen

200 gr groene of witte vlindermacaroni

2 dikke plakken ham (ca250 gr)

250 gr champignons

3 eetlepels olijfolie

2 avocado’s (rijpe of eerder kopen en

weekje laten rijpen)

12 zwarte olijven

2 sjalotjes

2 dl yoghurt

2 eetlepels mayonaise

4 eetlepels fijn gehakte peterselie

1 eetlepel citroensap

Peper en zout

 

Bereiding:

 

Kook de macaroni in ruim kokend water met zout beetgaar .

Giet ze af in een vergiet en laat het onder koud stromend water afkoelen.

Laat de macaroni goed uitlekken.

Snijd ondertussen de ham in blokjes en de schoongemaakte champignons in plakjes.

 

Verhit de olie en bak de ham en de champignons 5 minuten en laat ze afkoelen .

Schil de avocado’s en verwijder de pit, en snij deze in kleine blokjes en ontpit en halveer de olijven.

Snipper de sjalotjes en meng alles in een grote schaal (op een paar olijven na voor de garnering)

Maak een sausje van yoghurt, mayonaise en 3 El peterselie Voeg naar smaak zout en peper en citroensap toe.

Schep de saus door de macaroni en garneer met de olijven en de laatste El peterselie.

 

 

olijfolieshop.be

Ken jij een origineel recept met olijfolie?

 

Laat het ons weten !

 

De beste/origineelste recepten  worden opgenomen in onze site en ontvangen een flesje balsamicoazijn.

Back

olijfolieshop.be
olijfolieshop.be
olijfolieshop.be
olijfolieshop.be
olijfolieshop.be
olijfolieshop.be