Olijfolie met kruiden - is een verrijking voor tal van culinaire toepassingen

Gember

Deze olie is super voor alle Oosterse wokschotels. Handig als je geen verse gember in huis hebt.

 

 

Ter inspiratie: nog enkele recepten

 

Indische babi ketjap

 

Ingrediëten (voor 4 personen): 0.5 kilo varkenskarbonade met bot, 2 uien, 4 tenen knoflook, 0.5 theelepel peper, 2 eetlepels azijn, 10 eetlepels ketjap manis (zoet) gemberolie, water en zout.

Bereidingswijze: Snij de varkenskarbonades of speklappen in niet al te kleine stukken en wrijf ze in met peper, gemberolie en een snufje zout. Laat dit een uurtje intrekken. Snipper de uien en knoflook heel fijn. Braad het vlees vervolgens in de gemberolie lichtbruin en bak ook de uien en knoflook even mee. Voeg nu de ketjap, azijn, extra gemberolie en een scheut water toe. Laat dit in elk geval twee uur heel zachtjes pruttelen. Het allerlekkerst wordt het als de babi een dag van tevoren klaarmaakt en gewoon een nacht van het vuur af laat staan. Het is de bedoeling dat er nog wel wat vocht overblijft, dus let op dat het niet te veel inkookt. Lekker met boontjes en kleefrijst.

 

Roergebakken kalkoen met tofu

 

Ingrediënten (voor vier personen): 500 g kalkoenfilet - 2 wortelen - 2 lente-uitjes - 150 g oesterzwammen - 100 g shiitake - 250 g broccoli - 1 eetlepel gember (geraspt) - 1 ei - 150 g tofu - 5 g suiker - 2.5 eetlepels ketjap (sojasaus) - 2 eetlepels saké - 2 cl gemberolie.

 

De kalkoen en de schoongemaakte groenten in stukjes snijden. De gember schillen en raspen. De lente-uitjes en het groene loof fijnhakken. De gemberolie in de wok verhitten en daarin de in reepjes gesneden kalkoen kort laten kleuren. De wortelen, paddestoelen en broccoli toevoegen en daarover de verkruimelde tofu verdelen. Al roerend laten bakken en op smaak brengen met geraspte gember, suiker, sojasaus en saké (of witte wijn). Vervolgens het losgeklopte ei erdoor roeren en afwerken met de lente-uitjes. Serveren met zilvervliesrijst.

 

Back